Cum sa iti protejezi confidentialitatea si datele personale in calatorii

  • Monday, 15th August, 2011
  • 12:03pm

Cum august este luna concediilor, probabil te numeri printre norocosii care vor pleca in curand in vacanta. Iar alaturi de tine, vor fi ca intotdeana smartphone-ul, tableta sau laptopul - dispozitive care contin o cantitate mare de informatii personale si prezinta un grad ridicat de risc in ceea ce priveste confidentialitatea, daca nu sunt protejate corespunzator in timpul calatoriei.

Iata cateva recomandari, oferite de publicatia Mashable, care te vor ajuta sa iti securizezi datele si sa te bucuri de o vacanta relaxanta.

1. Foloseste Wi-Fi securizat si "https" de cate ori este posibil

Daca te conectezi la o retea wireless, fie ca este vorba despre o cafenea sau holul unui hotel, aceasta ar trebui sa fie protejata prin parola, pentru a preveni accesul persoanelor neautorizate.

Daca planuiesti sa te loghezi in conturile online sau sa introduci informatii legate de cardul de credit, asigura-te ca URL-urile site-urilor incep cu "https", ceea ce indica faptul ca datele iti sunt criptate in timpul transmisiei.

2. Ia in considerare instalarea aplicatiilor de tracking sau "Find Me"

Iti poti proteja dispozitivele digitale prin aplicatii anti-furt, care iti permit sa depistezi si posibil sa iti si recuperezi computerul, tableta sau telefonul in eventualitatea unui furt. Unele dintre aceste programe fotografiaza infractorul, localizeaza gadget-ul furat sau permit accesarea de la distanta a device-ului.

3. Ai grija sa te deloghezi de la computerele publice

Daca iti verifici email-ul la un Apple Store sau Internet cafe cat esti in vacanta, ai grija sa te deloghezi din conturile online de fiecare data.

Simpla inchidere a ferestrei de browser nu este suficienta - pe unele conturi ai putea ramane inregistrat, iar urmatoarea persoana care va incerca sa isi acceseze email-ul sau contul de pe retelele sociale de la acel calculator ar putea avea acces la contul tau.

4. Poate ar fi mai bine sa iti lasi laptopul acasa

Daca te gandesti sa iti iei si laptopul in vacanta, adu-ti aminte ca acesta contine informatii personale. Agentii de frontiera au dreptul si mijloacele de a cauta si a copia contentul smartphone-ului sau al computerului.

Daca informatiile pe care le ai stocate sunt extrem de private sau secrete, poate ar fi mai indicat sa iti lasi dispozitivul acasa.

5. Monitorizeaza-ti conturile financiare zilnic

Verificarea zilnica pe timpul vacantei, a cardului de credit si a contului bancar pot ajuta la depistarea fraudelor sau a altor actvitati suspicioase. Totusi, ai grija sa verifici aceste conturi folosind o conexiune securizata la Internet.

6. Protejeaza-ti parolele

Dispozitivele tale si datele pe care le contin sunt mai vulnerabile cand te afli pe drum sau vizitezi o locatie straina. Foloseste programe de protectie a parolelor sau cripteaza fisierele personale pentru a te asigura ca datele sunt securizate.

7. Verifica setarile de confidentialitate inainte sa iti partajezi fotografiile

La intoarcerea din calatorie, ai putea fi tentat sa iti uploadezi imediat fotografiile din vacanta pe conturile de pe retelele sociale. Insa inainte de a face acest lucru este recomandat sa iti verifici setarile de confidentialitate.

Fotografiile cu tine in timp ce bei tequilla ar putea ajunge la seful tau sau la un viitor angajator.

 

Sursa. HIT.RO

« Back