Cum sa creezi o super-parola de PC

  • Saturday, 18th September, 2010
  • 03:42am

Studiile recente, realizate de expertii in securitate de la Institutul de Cercetare in Tehnologie din Georgia, SUA, au aratat faptul ca o parola are nevoie de cel putin 12 caractere pentru a fi sigura.

Potrivit cercetatorilor, noua generatie de software-uri de decriptare poate sparge o parola de 8 caractere in cateva minute, in vreme ce pentru una de 12 caractere, este nevoie de mii de ani.

Expertii recomanda parolele compuse din 12 caractere, in loc de 11 sau 13, intrucat acestea reprezinta un echilibru intre “comoditate si securitate”.

Intr-un scenariu in care hackerii incearca miliarde de combinatii pe secunda, acestia vor avea nevoie de 180 de ani pentru a sparge o parola formata din 11 caractere, in vreme ce pentru inca un caracter, timpul necesar va fi de 17.134 de ani!

“Daca ai o parola de 12 caractere, care combina cifre, litere si simboluri, cred ca doar o agentie secreta sau o organizatie puternica ar putea-o afla intr-un interval rezonabil de timp”, a declarat Joshua Davis, unul dintre cercetatori.

Din cate se pare insa, in curand pana si parolele formate din 12 cifre vor deveni vulnerabile. Computerele vor ajunge in scurt timp la puterea necesara pentru a sparge orice tip de parola, indiferent de complexitate sau lungime.

Protectia parolei este ca un joc de-a soarecele si pisica intre hackeri si expertii in securitate.

In incercarea de a-si proteja clientii si conturile, unele banci au inceput deja sa emita dispozitive portabile care genereaza cate o parola, la fiecare folosire, prevenindu-se astfel vulnerabilitatea pe care o genereaza o singura parola.

Evident, este doar o chestiune de timp pana cand hackerii vor gasi o modalitatea de a invinge si aceasta tehnica.

Sursa: hit.ro

« înapoi