Cum sa iti administrezi parolele!

  • Monday, 15th August, 2011
  • 12:07pm

Inaintea Internetului, parolele jucau un rol mic in viata de zi cu zi. Cu exceptia PIN-ului ATM, probabil ca nu erai nevoit sa retii niciun alt cod. Astazi insa, singurul lucru care desparte un hacker de contul tau bancar este o insiruire alfanumerica. Iata cateva masuri  pe care PC World ne recomanda sa le aplicam, pentru a ne mentine conturile in siguranta.

Pentru majoritatea utilizatorilor, cea mai mare provocare o reprezinta crearea unei parolele greu de hack-uit, insa usor de amintit. Dar majoritatea sfarsesc prin a alege parole simple, pe care le pot administra cu usurinta. Din fericire, aceste obiceiuri pot fi schimbate. Pentru inceput, trebuie inteleasa notiunea de parola sigura.

 

Anul trecut, hackerii au atacat popularele site-uri Gizmodo si Lifehacker, intrand in posesia a sute de mii de parole de utilizator, pe care le-au postat online. Wall Street Journal a analizat toate aceste parole si a descoperit ca cele mai populare nu se prea puteau numi parole:

1. 123456

2. password

3. 12345678

4. lifehack

5. qwerty

In plus, un studiu realizat in 2009 de catre firma de securitate Sophos arata ca o treime din utilizatori folosesc aceeasi parola pentru toate activitatile online. Asta inseamna ca daca un hacker iti afla parola de la un site iti va putea accesa si conturile de la celelalte site-uri.

Prin urmare, este esential sa folosesti o parola diferita pentru fiecare site pe care il vizitezi.

 

Dar cum sa gasesti o parola sigura pentru fiecare destinatie online? Ai doua optiuni: automat sau manual.

Sa incepem cu a doua varianta.

Parola pe care o stabilesti singur

Cu cat o parola este mai lunga, cu atat este mai bine. Majoritatea site-urile cer minim sase caractere, dar daca o vei putea crea o parola de 10 sau 12 caractere, nivelul de protectie va creste. (Mai multe caractere inseamna mai multe combinatii, ceea ce ingreuneaza munca hacker-ilor.)

In plus este important sa folosesti cel putin un numar, iar daca sistemul iti permite, si un simbol. De exemplu, poti imbunatati o parola de genul "password", prin capitalizarea literei "p", inlocuirea a cateva litere cu "numere" si adaugarea unui simbol.Rezultatul: P4ssw0rd#.

 

Bineinteles ca astfel nu se inlatura necesitatea folosirii unei parole diferite pentru fiecare site. O modalitate viabila prin care poti face acest lucru este sa incepi cu numele site-ului, iar apoi sa contruiesti o parola sigura in jurul acestuia, dupa modelul P4ssw0rd# de mai sus.

Daca nu vrei sa treci prin procesul de creare, iar ulterior de retinere a unei parole poti apela oricand la varianta automata.

Parole automate

Aplicatiile de administrare a parolelor precum LastPass sau RoboForm pot genera cate o parola unica, greu de spart, pentru fiecare site pe care il vizitezi. Apoi va retine toate aceste parole pentru tine, pe care le va introduce in campul de parole, de fiecare data cand te vei intoarce pe un site.

Tot ce trebuie sa faci este sa memorezi parola de acces a aplicatiei manager. Cu alte cuvinte, printr-o singura parola, iti poti administra toate conturile.

 

Sursa. HIT.RO

« înapoi